Wat zit er achter je navel?
De navelstreng is een streng met drie bloedvaten erin. Eén gaat van de moeder naar de baby toe en twee gaan van de baby naar de moeder toe.
Placenta
In de baarmoeder zit de moederkoek (zie plaatje), met een medisch woord ook placenta genoemd. Hierin zitten bloedvaten van de moeder en van de baby die langs elkaar heen lopen. In de placenta wisselen de moeder en de baby stoffen uit. Voedingsstoffen en zuurstof van de moeder naar de baby en afvalstoffen van de baby naar de moeder.
Leefstijl
Dus als de moeder gezond leeft, krijgt de baby ook goede stoffen binnen. Maar ook als de moeder helemaal niet gezond leeft krijgt de baby dat binnen; bijvoorbeeld sigaretten roken, medicijnen gebruiken, alcohol drinken of zelfs drugs gebruiken.
Zelf ademen
Als de baby geboren is, moet hij of zij zelf ademen voor zuurstof en zelf eten voor voedingstoffen. Dan is de navelstreng niet meer nodig en wordt doorgeknipt. Dit doet geen pijn, het is net als haren knippen of nagels knippen, daar zit ook geen gevoel in. De moederkoek komt er dan ook uit, want die is ook niet meer nodig. De baarmoeder blijft natuurlijk zitten, want die heb je wel weer nodig voor als je weer een kindje wil.
Korstje
De navelstreng gaat bij de baby bij de navel naar binnen. Wat buiten de huid zit, droogt in, door de lucht, net als een korstje en valt er af, ook net als een korstje. Er is dan nieuwe huid gevormd.
Kuiltje
Aan de binnenkant van de huid gaat 1 bloedvat naar boven, richting lever, en 2 bloedvaten gaan naar beneden, richting blaas. Deze worden niet meer gebruikt en verschrompelen tot een soort strengetjes (medisch woord is ligamentjes). Deze restjes blijven dus altijd in je lichaam zitten. Door het verschrompelen van de vaatjes, wordt de huid van de navel naar binnen getrokken, waardoor je dus meestal een kuiltje krijgt. Bij de een is die heel diep en bij een ander kan die heel oppervlakkig zijn.
Strengetje
Sommige mensen voelen het bij hun blaas kriebelen, als ze diep in hun navel krabbelen, dat is dan dat strengetje wat je voelt.
De huid van je navel is ook heel dun, waardoor sommige mensen het heel gevoelig vinden als je aan hun navel zit of als de gesp van een broekriem daar zit.
Bron: Wilhelmina Kinderziekenhuis
Weet jij ook...
- Hoe baby's meteen kunnen ademen als ze uit de buik komen?