Wat is logopedie?

Het menselijk lichaam
een jongetje dat door een microfoon praat

Je hebt vast wel eens gehoord dat iemand in je omgeving naar logopedie moest. Maar wat is dat eigenlijk?

Logopedie

Het woord ‘logopedie’ is samengesteld uit de Griekse woorden ‘logos’ en ‘pedia’. Logos betekent woord/taal en pedia betekent onderwijs/kinderen. De logopedist houdt zich bezig met alles rondom communicatie, oftewel het overbrengen van een verhaal. Alles wat je nodig hebt om je verhaal te kunnen vertellen hoort dan ook bij logopedie. 

Een verhaal vertellen gaat alleen niet zomaar. Wil je een verhaal vertellen, dan moet je de volgende dingen goed kunnen:

- Letters uitspreken

- Een zin maken

- Ademen

- Je stem gebruiken

Maar dat is nog niet alles! Het is ook belangrijk dat je oren goed werken en bovendien moeten je mond en tong ook hun best doen. Tussen het praten door, moet je namelijk ook nog slikken.

Kinderen en volwassenen

‘Pedia’ mag dan wel onderwijs/kinderen betekenen, maar niet alleen kinderen komen bij de logopedist om geholpen te worden met communiceren. Ook volwassenen kunnen problemen hebben met communicatie en gaan daarvoor naar logopedie.

Bekende problemen

Bekende problemen die logopedisten behandelen zijn bijvoorbeeld slissen, stotteren, moeite met leren lezen, moeite met letters uitspreken, moeite met het maken van zinnen en problemen bij het slikken van eten en drinken. Communicatie is dus veel meer dan praten alleen!
Kort gezegd houdt logopedie dus het volgende in: mensen helpen bij een beperking in de communicatie.

Wist je dat..

Er tijdens het stotteren iets gebeurt met je ademhaling?

Bron: Marloes Kamminga, logopedist bij Logopediepraktijk Doelgericht