Wat is hoogtevrees?

Het menselijk lichaam
hoogtevrees

Vallen

Iedereen is wel ergens bang voor, zelfs de sterkste en slimste mensen. Mensen met hoogtevrees zijn bang (hebben vrees) voor hoogtes, vaak omdat ze bang zijn om te vallen. Als mensen met hoogtevrees op een ladder staan of over het hek van een brug naar beneden kijken worden ze bang. Ze krijgen vaak een naar gevoel in hun buik.

Angst

Angst is als een alarmbel die afgaat. Je lichaam zegt dan tegen jou dat er gevaar is, terwijl er helemaal geen gevaar hoeft te zijn. Mensen die bijvoorbeeld hoogtevrees hebben, zijn bang om te vallen. Er is alleen vaak helemaal geen gevaar om te vallen, omdat er gewoon een railing of een hek is waarover je naar beneden kijkt.

Reactie

Bij angst maakt je lichaam zich klaar om in actie te komen: je lichaam wil wegvluchten of juist vechten tegen iets wat eng is. Je hebt dan heel snel je spieren nodig, waardoor je lichaam ervoor zorgt dat er heel sneel veel bloed naar je spieren gaat stromen. Hierdoor gaat je hartslag omhoog, je ademhaling sneller en je begint te zweten en te trillen. 

Veel mensen

Er zijn veel mensen met hoogtevrees, maar niet iedereen heeft er evenveel last van. De ene persoon gaat bijvoorbeeld de ladder helemaal niet op, terwijl de andere dit wel doet maar heel bewust niet naar beneden kijkt.

Cursus

Hoe je hoogtevrees krijgt is, net als dat van de meeste andere angsten, niet bekend en het is ook erg moeilijk om het weer kwijt te raken. Tegenwoordig zijn er veel verschillende cursussen of trainingen die je kan volgen om je angsten te overwinnen. Vaak helpt het al om de confrontatie met je angst aan te gaan. Je zult dan merken dat iets eigenlijk helemaal niet zo eng is, waardoor je het minder spannend zult vinden.