Wat is hoofdpijn?

Het menselijk lichaam
een meisje dat de handen voor haar ogen houdt

Hoofdpijn is natuurlijk pijn in je hoofd. Hoofdpijn is geen ziekte. Het is een signaal dat aangeeft dat er iets aan de hand is. Maar wat? De dokters weten daar nog niet precies het antwoord op. Wel is bekend dat de uiteinde van de vijfde hersenzenuw vaak een rol speelt bij het ontstaan van hoofdpijn. De zenuw loopt ‘door’ je gezicht, de uiteinden van deze zenuw zitten onder je schedel. Op dat punt komen alle gevoelssignalen binnen. Dus ook pijn. Er zijn drie verschillende soorten hoofdpijn. Spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.

- Spanningshoofdpijn is een steeds terugkerende vorm van hoofdpijn. De oorzaak is vaak niet bekend. Iemand met spanningshoofdpijn kan gewoon doorgaan met zijn of haar dagelijkse bezigheden, maar voelt zich natuurlijk niet op zijn of haar best.

- Migraine is een vorm van hoofdpijn die in aanvallen komt. Die aanvallen kunnen enkele uren tot drie dagen duren. Migraine is vaak een kloppende pijn aan een kant van het hoofd. Soms is iemand met migraine erg misselijk. Als je migraine hebt, is het vaak het beste om in bed te blijven in een donkere kamer zonder geluid.

- Clusterhoofdpijn is een erge pijn die achter je oog. Je oog ziet er dan rood uit, traant en is opgezwollen. Deze vorm van hoofdpijn doet zich net als bij migraine in aanvallen voor. Zo’n aanval duurt gemiddeld vijftien minuten, maar kan soms ook drie uur duren. Als je vaak hoofdpijn hebt kun je het beste naar je huisarts gaan. Vaak krijg je dan een medicijn tegen hoofdpijn. Soms kan fysiotherapie helpen.