Wat is het verschil tussen de bloedgroepen?
Er bestaan vier bloedgroepen: A, B, AB en O. Wat er zo verschillend is aan die bloedgroepen is moeilijk uit te leggen. Het verschil is namelijk erg klein.
Antigen
Bloedgroepen worden bepaald door een chemisch herkenningsteken. Dat teken wordt antigen genoemd. Bloedgroep A heeft antigen A, bloedgroep B heeft antigen B, bloedgroep AB heeft antigen A en B en bloedgroep O heeft geen antigen. Het verschil in bloedgroepen zit hem dus in het antigen.
Het verschil tussen al die antigenen is de hoeveelheid en samenstelling aminosuiker. Aminosuiker is een combinatie van een eiwit- en een suikermolecuul. Eiwit en suiker bepalen dus uiteindelijk de bloedgroep.
Antistoffen
Naast antigenen bevat bloed ook een antistof tegen een andere bloedgroep. Iemand met bloedgroep A heeft antistoffen tegen bloedgroep B. Iemand met bloedgroep B heeft antistoffen tegen bloedgroep A. En iemand met bloedgroep O heeft antistoffen tegen A en B. Iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen.
Lees ook: Hoe wordt filmbloed gemaakt?
Bloedtransfusie
Heel ingewikkeld allemaal. Maar het is belangrijk dat doktoren weten welke bloedgroep iemand heeft. Bij een bloedtransfusie moet natuurlijk wel het juiste bloed gegeven worden.
Iemand die bloedgroep O heeft mag aan iedereen bloed geven. Iemand die bloedgroep A heeft kan bloed geven aan iemand die bloedgroep A of AB heeft. Bloedgroep B kan bloed geven aan bloedgroep B en AB. Iemand die bloedgroep AB heeft kan alleen aan iemand anders die AB heeft bloed geven.
Weet jij ook...
Waarom het bloed van een mens rood is en het bloed van een krab blauw?
Waarom wij bloed in ons lichaam hebben en niet gewoon water?