Wat gebeurt er precies met je lichaam als je verbrandt?
Au! Ik heb me verbrand! Wat gebeurt er precies met je lichaam als je verbandt?
Soorten verbrandingen
Verbranden kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld:
- Wanneer je te lang een brandende lucifer vasthoudt;
- Door de zon;
- Of wanneer er een pan met heet water over je heen komt.
Hoe je verbrandt maakt eigenlijk niet uit: zeker is dat het je lichaam kan beschadigen. Het hangt daarbij wel af van de ernst van de verbranding.
1e, 2e of 3e graads
Een verbranding wordt onderverdeeld in 1e, 2e en 3e graads verbrandingen. Bij een eerste graads verbranding zie je dat je huid wat rood wordt (bijvoorbeeld wanneer je te lang in de zon hebt gezeten). Je huid raakt dan licht beschadigd, maar herstelt vanzelf na een aantal dagen. Bij een 2e graads verbranding raakt je huid (de opperhuid of de lederhuid) wel beschadigd: het wordt dan nattig en er kunnen blaren ontstaan. Bij een 3e graads verbranding is de tweede laag tot aan het onderhuids vetweefsel verwoest en kan vaak niet meer herstellen. Dit zijn vaak ernstige brandwonden die kunnen ontstaan bij bijvoorbeeld een brand.
Verbranding
Bij een verbranding van je lichaam is je huid betrokken; het grootste orgaan van je lichaam. Je huid is verdeeld in 3 lagen; de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids vetweefsel. Samen zorgen deze lagen ervoor dat je niet uitdroogt, dat je warm blijft en dat bacteriën je lichaam niet kunnen binnenkomen. Bij een eerste graads verbranding bereikt de verbranding alleen de bovenste laag van je huid: de opperhuid. Hoe erger de verbranding (2e of 3e graads), hoe dieper je huid beschadigt raakt. Bij een derde graads verbranding kan dus zelfs je onderhuidse vetweefsel kapot gaan.