Wat is ebola?

Het menselijk lichaam
een getekende thermometer met rood witte strepen eromheen

Het gaat er bijna dagelijks over in het nieuws. De vreselijke ziekte Ebola. Maar wat is dit nou eigenlijk precies voor ziekte? Willem Wever weet het antwoord!

Ebola

Ebola is een zeldzame ziekte die voorkomt in Afrika. Deze ernstige infectieziekte wordt veroorzaakt door het filovirus en zorgt voor bloedingen in het lichaam. De officiële naam van de ziekte is: ebola hemorragische koorts.

Besmetting

Er zijn twee manieren waarop je de ziekte kunt oplopen. Dit kan door direct lichamelijk contact met een ziek persoon of door het slachten en opeten van een ziek dier.

Het filovirus is aangetroffen bij verschillende vleermuissoorten in Afrika waardoor zij worden gezien als de meest waarschijnlijke bron voor filovirussen. Deze vleermuizen verspreiden het virus via hun poep en plas waardoor andere dieren zoals chimpasees, gorilla's en antilopen besmet raken. Mensen die deze dieren vervolgens slachten en eten kunnen dus ook ziek worden. Als deze zieke mensen via bijvoorbeeld hun bloed, poep, plas of zweet in contact komen met andere mensen kunnen zij hun ook besmetten. Het is nog niet aangetoond dat het virus ook verspreid kan worden via de lucht. Dus door bijvoorbeeld te niezen of hoesten.

Ziekteverschijnselen

Ongeveer een week nadat je het ebolavirus hebt opgelopen word je ziek. Vanaf het moment dat je last krijgt van klachten zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn ben je besmettelijk en kun je dus andere mensen ziek maken. Door het virus gaan verder je kleine bloedvaatjes ontsteken waardoor er bloedingen ontstaan in het lichaam. Op dat moment ben je het meest besmettelijk.

Behandeling

Op dit moment is er geen medicijn of behandeling tegen het ebola-virus. Mensen die het virus hebben opgelopen worden daardoor in een afgezonderde ruimte in het ziekenhuis geplaatst waardoor zij geen andere mensen kunnen besmetten. 

BRON: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)Weet jij ook: