Wanneer/hoe verandert mijn stem in een grotemensenstem? (ik ben een meisje)

Het menselijk lichaam

Je ouders hadden vroeger ook een schattig kinderstemmetje, maar dat is nu natuurlijk helemaal weg. Hoe kan dit? Willem Wever zocht het uit.

Puberteit

Als je in de puberteit komt, dan verandert er veel in je lichaam. Ook aan je stem. Jongens krijgen dan een baard in de keel, ze gaan dan lager praten.

Adamsappel 

Hoe werkt dat nou? In je keel zit de adamsappel, dat is de buitenkant van het strottenhoofd. In het strottenhoofd zitten spieren die we de stembanden noemen. Als je je stem gebruikt, dan duw je lucht door de speelt tussen de stembanden. In de puberteit groeit het strottenhoofd door geslachtshormonen en worden stembanden langer en dikker. Hierdoor wordt de toon van je stem lager. Net als bij muziekinstrumenten. Dikkere en langere snaren geven een lager geluid. Ook worden in de puberteit de longen groter. Hierdoor wordt je stem luider.

Meisjes

Al deze veranderingen gebeuren ook bij een meisje, maar daar merk je het minder. Dit komt omdat het verschil tussen een kinderstem en een vrouwenstem kleiner is. Een kind spreekt gemiddeld met een frequentie van 300 hertz, een vrouw met 200 hertz en een man met 100 hertz. Het verschil tussen een kind en een man is veel groter, en daardoor merk je eerder dat jongens een baard in de keel hebben.

Dit is ook leuk om te lezen: Waarom zingen sommige mensen eigenlijk vals?