Waarom zijn zo veel kinderen en volwassenen bang voor de tandarts?

Het menselijk lichaam
een gebit blootgelegd door een lapje met een zuignap erin
Best veel mensen zijn bang voor de tandarts. Ze zijn bang voor pijn en ze houden er niet van als ze niet weten wat er gaat gebeuren. Het is heel normaal dat een tandarts uitlegt wat hij gaat doen, maar helaas hebben niet alle tandartsen dit geleerd of vergeten ze het door tijdgebrek.

Maar meestal komt de angst door de verhalen van andere mensen. Vroeger waren behandelingen bij de tandarts veel pijnlijker, vooral het boren van gaatjes. Er waren nog geen watergekoelde boren en de warmte die daarvan af kwam was niet fijn. Ook waren de verdovingen minder goed dan nu. Daarom hebben veel oudere mensen nare ervaringen gehad bij de (school)tandarts en zij maken hun kinderen dan ook weer bang met die verhalen.

Tegenwoordig leren tandartsen zo pijnloos mogelijk te behandelen en ook door de veel betere apparatuur is een bezoek aan de tandarts helemaal geen ramp meer. Je kunt nu heel goed met de tandarts afspreken dat hij/zij even stopt als je je hand opsteekt en zo heb je invloed op de behandeling en lig je niet maar machteloos af te wachten wat er komen gaat. Als je toch steeds bang bent zijn hier een paar tips:
- Vraag aan je tandarts of hij/zij een keertje alle apparaten aan je wil laten zien. Dus bijvoorbeeld hoe een boor werkt en hoe de stoel omhoog gaat.
- Vertel de tandarts dat je het spannend vindt, dan kan hij jou helpen en je op je gemak stellen.
- Spreek met de tandarts af dat als je een gaatje moet laten boren dat hij hardop tot 5 telt en dan stopt om te kijken hoe het met je gaat.
- Bekijk de tandarts als iemand die jou kan helpen om je gebit zo gezond mogelijk te houden.

Als je bang bent voor de tandarts en er nooit naar toe gaat, dan is het een kwestie van tijd dat een kies erg zeer gaat doen, zo zeer dat je GRAAG naar de tandarts gaat! Laat het zover niet komen en maak een afspraak! Bron: Angstcoach Carola Saals en angsttandarts Bouke Zwaan