Waarom zijn Nederlanders groter dan bijvoorbeeld Britten?

Het menselijk lichaam
lange mensen

Kleine Nederlanders

Vroeger waren Nederlanders helemaal niet zo lang. Heel vroeger waren Nederlanders juist klein, omdat er weinig voedsel was en er veel ziekten heersten. Maar waarom zijn Nederlanders tegenwoordig wel zo lang?

Gezondheid en genen

Om te kunnen groeien zijn een goede voeding, hygiëne, goede slaappatronen, een gunstig klimaat, een goede gezondheid en gelukkig-zijn erg belangrijk. Daarnaast spelen je genen een belangrijke rol. Deze genen, die je van je ouders hebt gekregen, vertellen je lichaam de maximale lichaamslengte die je kunt bereiken. Hoe beter de gezondheid en de genen, hoe langer je kunt worden. De genen van Nederlanders en Scandinavische mensen lijken erg op elkaar, en ook de lengte van Nederlanders en bijvoorbeeld Noren is vergelijkbaar.

Britten

De Britten hebben oorspronkelijk iets andere genen. Je zou dus kunnen zeggen dat de Britten ‘van nature’ al iets kleiner zijn dan Nederlanders. Naast de genetische achtergrond, is goede én gezonde voeding ook heel belangrijk om te kunnen groeien. Bijvoorbeeld het drinken van melk (wat de Nederlanders in vergelijking met bijvoorbeeld de Britten héél veel drinken) lijkt te helpen om nóg langer te worden! In Groot-Brittannie is vroeger een langere periode geweest, waarin de mensen arm waren en weinig te eten hadden. Waarschijnlijk heeft dat ervoor gezorgd dat ze mogelijk niet zo snel gegroeid zijn dan Nederlanders. Wist je dat een volwassen man in Groot-Brittannië gemiddeld 175 cm lang is, terwijl een Nederlandse man gemiddeld maar liefst 185 cm meet?