Waarom zijn je lippen en tong rood en je huid niet?

Waarom zijn je lippen en tong rood en je huid niet?

 

Beschermlaag

Je huid is een beschermlaag tegen ziektekiemen en andere schadelijke stoffen die je lichaam binnen willen dringen. Van binnenuit beschermt je huid ook. Bijvoorbeeld als je het warm hebt. Via je zenuwen, vanuit je hersenen, krijgen de spieren in je huid een seintje om in actie te komen. Je spieren verwijden dan de bloedvaten in de huid, waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. Daardoor krijg je een rode kleur als je het warm hebt.

Pigment

De kleur van je huid wordt voor een groot deel bepaald door pigment. In de bovenste laag van je huid zit melanine, dat is een bruine kleurstof. Als je in de zon zit wordt er door je lichaam meer pigment aangemaakt en word je bruin.

Doorzichtig

Je lippen zijn bedekt met een hele dunne huid. Die huid heet het lippenrood. Het lippenrood bevat geen pigment, je lippen zijn dus eigenlijk doorzichtig. De rode kleur van je lippen komt door de bloedvaten die door je lippen lopen.

Roze

Je tong is roze doordat er smaakpapillen op je tong zitten. Smaakpapillen zijn roze, dus vandaar dat je tong ook roze is.

Rate this article

  • love 0% love
  • lol 0% lol
  • omg 0% omg
  • pff 100% pff
site-footer-logo