Waarom worden oudere mannen meestal kaal?

Het menselijk lichaam
een oudere man die in de camera kijkt

Bijna alle mannen worden op een gegeven moment in meer of mindere mate kaal.

Hormoon

Deze kaalheid wordt veroorzaakt doordat het hormoon dihydrotestosteron (DHT) aan de haarzakjes plakt. Haarzakjes zijn belangrijk voor de groei van een haar. Normaal groeit een haar 5-6 centimeter jaar (daarom moet je steeds naar de kapper), vervolgens valt de haar uit en begint opnieuw met groeien. Deze groeicyclus van een haar kan zich ongeveer twintig keer herhalen.

Korter

Wanneer DHT aan een haarzakje plakt kan het haarzakje niet goed meer voor de haar zorgen en wordt de groeicyclus van de haar veel korter (drie tot vier maanden). Hierdoor zijn de twintig cycli veel sneller voorbij, waarna er geen nieuwe haar meer terugkomt en je langzaam kaal wordt. Hoeveel en waar het hormoon aan een haarzakje kan plakken is, net als de kleur van je ogen, erfelijk en wordt dus doorgegeven door je ouders. Hierdoor heeft de ene man zogenaamde “inhammen” en de andere man een “knikkerpotje”.

Worden vrouwen ook kaal?

DHT wordt gemaakt uit testosteron, een hormoon dat mannen veel meer hebben dan vrouwen. Vrouwen kunnen ook kaal worden, maar omdat ze veel minder testosteron hebben zie je dit niet zo snel.