Waarom word je misselijk als je een boek leest in de auto?

Het menselijk lichaam
misselijk lezen auto

Ken je dat? Ga je een boek lezen in de auto, word je heel erg misselijk! Hoe kan dat eigenlijk? Willem Wever zocht het uit!

Evenwicht

Als je probeert voetje voor voetje over een lijn te lopen dan lukt dat meestal alleen als je goed je evenwicht kan bewaren. Diep in je oor zit een klein voelertje voor bewegingen (het evenwichtsorgaan). Dit evenwichtsorgaan voelt het wanneer je hoofd beweegt, bijvoorbeeld als je je hoofd naar links en rechts draait, maar ook als je gewoon loopt en daarbij je hoofd “meeneemt”.

Ogen

Om goed je evenwicht te kunnen bewaren is het belangrijk dat dit evenwichtsorgaan samenwerkt met je ogen. Op deze manier voel je niet alleen dat je beweegt, maar je ziet het ook. In het voorbeeld van het lopen over een lijn zie je bijvoorbeeld wanneer je bijna naast de lijn stapt, maar je voelt ook dat je wat afbuigt. Er wordt dan snel een seintje naar je hersenen gestuurd om je voet weer recht te zetten. Op deze manier houd je je evenwicht.

Auto

Als je in een auto een boek zit te lezen, dan zien je ogen het boek dat je stil vasthoudt. Maar je evenwichtsorgaan voelt dat je naar voren beweegt in de rijdende auto. De informatie van je ogen en evenwichtsorgaan die in je hersenen aankomen, kloppen dan niet met elkaar. Je hersenen weten even niet meer wat ze moeten doen. Hier kan je heel ziek van worden. Dat zieke gevoel noemen we wagenziekte.