Waarom moet je soms gapen?

Het menselijk lichaam
meisje dat voor de camera gaapt in kleermakerzit

Onderzoek

Dat weet zelfs Willem Wever niet! Er is veel onderzoek gedaan naar waarom mensen en dieren gapen. Er wordt aangenomen dat mensen gapen als ze moe zijn en als ze zich vervelen. Ook moeten de meeste mensen gapen als ze iemand anders zien gapen.

Zuurstof

De verklaring van de meeste doktoren klopt waarschijnlijk het meest. Volgens hen gaap je omdat er op dat moment te weinig zuurstof aanwezig is in je longen. Onderzoeken hebben aangetoond dat als je normaal ademhaalt, je maar een heel klein deel van je longen gebruikt. Meestal gebruik je alleen de luchtzakjes aan de onderkant van je longen. Deze luchtzakjes noemen we longblaasjes. Als de longblaasjes die in gebruik zijn niet genoeg frisse lucht krijgen, klappen ze gedeeltelijk dicht.

Signaal

De hersenen krijgen dan een signaal dat er niet genoeg zuurstof binnenkomt. De hersenen geven dan op hun beurt weer een ander signaal af. Dit signaal zorgt ervoor dat je gaat zuchten of gapen, zodat je zuurstofvoorraadje weer op peil komt. Dit klinkt allemaal heel aannemelijk, maar of het echt klopt weet nog niemand. Van ongeboren baby’s is ook bekend dat ze gapen. Het vreemde is dat deze baby’s helemaal niet ademen door hun longen!