Waarom krijg je niet overal op je lichaam kippenvel?
Kippenvel, wie heeft het niet af en toe? Als je het koud hebt of als je heel erg schrikt bijvoorbeeld. Wat gebeurt er dan eigenlijk met je huid? En waarom zie je er dan uit als een geplukte kip?
Je huid zit over je hele lichaam vol met allemaal haarzakjes. Vanuit die haarzakjes groeien je haren. Elk haarzakje is omgeven met een klein spiertje. Als die spiertjes samentrekken (bijvoorbeeld bij kou), gaan je haren rechtop staan. Doordat je haartjes bij het overeind gaan staan de huid ook een beetje mee omhoog trekken, krijg je bultjes op je huid en heb je dus kippenvel.
Dieren krijgen kippenvel, zodat ze hun lichaamswarmte kunnen vasthouden tussen alle rechtopstaande haren. Vroeger, toen de mens nog meer op de aap leek, had kippenvel hetzelfde nut voor de mens. Tegenwoordig hebben mensen minder lichaamsbeharing en houden wij onszelf warm met bijvoorbeeld kleren. Toch krijgen ook mensen nog kippenvel als ze het koud hebben. Dit is dus een overblijfsel van heel vroeger. Mierentietjes (zo wordt kippenvel ook wel eens genoemd!) kan je op alle plekken van je lichaam krijgen waar haren groeien, maar je krijgt het vooral op de plekken waar nog wat meer haren groeien, zoals op je onderarmen en op je benen.