Waarom krijg je hoofdpijn als je een slush puppy snel drinkt?

Het menselijk lichaam

Tja, dat is een hele goede vraag, want daar zijn de geleerden het nog niet helemaal over eens. Het is eigenlijk hetzelfde als de hoofdpijn, die je kunt krijgen na het eten van een ijsje. Niet iedereen heeft hier last van, maar toch best veel mensen kennen dit.

Overal in je lichaam heb je zenuwen, die boodschappen kunnen sturen naar je hersenen. Als het koud wordt in je mond na het snel drinken van slush puppy bijvoorbeeld, wordt er een boodschap naar je hersenen gestuurd dat het heel erg koud is. De hersenen kunnen hiervan schrikken en denken: 'Oei, het wordt te koud, snel wat meer bloed naar het hoofd sturen om een beetje op te warmen'. Hiervoor worden de bloedvaten in je hersenen wijder en dit kun je voelen als hoofdpijn.

Maar sommige geleerden denken dat het komt doordat de zenuw, waarmee je de koude kunt voelen in je mond, een zijtakje heeft, die naar je voorhoofd gaat. Als je snel een slush puppy drinkt, koelt het erg snel af in je mond. Door de snelle afkoeling in je mond wordt er naast de boodschap 'het is koud!!' ook de boodschap 'het is zó koud dat het pijn doet' naar de hersenen gestuurd. Meestal weten de hersenen precies waar deze boodschap vandaan komt, maar door het zijtakje lijkt het voor de hersenen soms net alsof de boodschap van het voorhoofd af komt. De hersenen kunnen dan ook denken dat je voorhoofd erg koud en pijnlijk is. De hersenen zijn dan eigenlijk een beetje in de war.

Het is natuurlijk best wel vervelend. Zit je net lekker een slush puppy te eten, krijg je hoofdpijn. Gelukkig is het niet gevaarlijk en vaak gaat het ook na enkele minuutjes weer vanzelf over.