Waarom krijg je als je je hoofd stoot een bult in plaats van een deuk?

Het menselijk lichaam
Aflevering 1

Je pakt nog even snel iets uit je kamer, vliegt weer naar buiten en *bam*: de muur was dichterbij dan je dacht. Al snel verschijnt er een flinke bult op je hoofd. Gek eigenlijk, waarom ontstaat er een bult en geen deuk?

Bloedvaten
Door je lichaam lopen bloedvaten. In het weefsel onder je huid zijn deze bloedvaten een beetje lek. Zo stroomt lymfe je lichaam in. Lymfe bestaat uit vocht met bouwstoffen en afweerstoffen voor je cellen.

Lees ook: Hoeveel liter bloed heeft een mens ongeveer in zijn lichaam?

Beschadigd
Als je je hoofd flink gestoten hebt is het weefsel onder je huid beschadigd. De lymfe stroomt nu naar de beschadigde huid. Dat is handig, want zo kunnen de bouwstoffen en afweerstoffen het beschadigde weefsel weer opbouwen. Bij het opbouwen van het weefsel komt warmte vrij. Daarom voelt een bult zo warm!

Ophoping
Een bult is dus een ophoping van lymfevocht. Je krijgt trouwens ook een bult als je je arm stoot. Een bult op je hoofd zie je extra goed omdat de huid daar strak over je bot zit.

Bloed
Soms kunnen door het stoten ook de bloedvaten beschadigen. Er stroomt dan ook bloed in de bult. Dit zie je als een blauwe plek.

Ook leuk om te weten: 

Hoe krijg je zweethandjes?

Waarom heeft een giraf hoorns op zijn kop?