Waarom krijg ik zo vaak de hik?

Het menselijk lichaam
Boer

Hik! Hik! Hik! Vervelend he, als je de hik hebt. Wat is dat gekke geluid eigenlijk wat uit je mond komt?

Allerlei oorzaken

De hik kan door allerlei dingen ontstaan. Zo kan je bijvoorbeeld de hik krijgen als je te snel eet, niet goed kauwt of als je frisdrank met prik drinkt. Maar soms kan de hik ook zomaar uit het niets ontstaan. Als je de hik hebt, komt dat meestal doordat zenuwen in je keel of je middenrif (een soort spier in je buik die als een koepel tussen je buik en je longen loopt) geprikkeld worden.

krampachtig samentrekken

Als gevolg van die prikkeling gaat je middenrif zich onwillekeurig en krampachtig samentrekken en sluiten je stembanden zich plotseling. Het sluiten van je stembanden zorgt voor het kenmerkende hikgeluid. Waarom de één snel de hik heeft en de ander bijna nooit, is eigenlijk niet bekend.

Lees ook: Hoe maak je van stront stroom?

Onschuldig

Ook hoe lang mensen de hik hebben, kan erg verschillen. Meestal is de hik heel onschuldig en ben je er snel weer vanaf. Soms kan het zo zijn dat de hik maar niet wil weggaan.

Trucjes

Er zijn heel veel trucjes die je dan kan proberen om van dat vervelende hikken af te komen. Je adem inhouden, heel hard schrikken, een glaasje water op z’n kop drinken… Je kan het allemaal proberen. En als de hik dan nog niet over is: ijs eten schijnt ook te helpen!