Waarom hebben weinig mensen rood haar, en veel mensen blond haar?

Het menselijk lichaam
rood haar

Maar minder dan 5% van de hele wereldbevolking heeft rood haar en de meeste daarvan wonen in Engeland, Ierland of Schotland waar het veel regent en koud is. 

Het is algemeen bekend dat mensen met rood haar en een lichte huid niet goed tegen de zon kunnen. Daarom zal je niet zo gauw iemand met rood haar in Afrika vinden.

De kleur van je haar wordt bepaald door een combinatie van 2 verschillende pigmentgenen die je bij je geboorte van je ouders meekrijgt; het bruin/blond-haar-gen en het rood/niet rood-haar-gen. Alleen de combinatie van een blond-haar-gen met een rood-haar-gen geven het echte typische rode haar. Zowel het blond-haar-gen als het rood-haar-gen zijn ondergeschikt aan de andere kleuren.

Dat betekent dat je zowel van je vader als van je moeder het blonde én het rode gen moet krijgen. Zit er één niet-rood-gen of bruin-gen bij dan verandert de kleur haar al in blond of kastanjebruin. Je kan je vast voorstellen dat de kans op rood haar dus heel klein is en je hier in Nederland maar weinig mensen met rood ziet.