Waarom heb je meer puistjes op je gezicht dan over de rest van je lichaam?

Waarom heb je meer puistjes op je gezicht dan over de rest van je lichaam?
Waarom heb je meer puistjes op je gezicht dan over de rest van je lichaam?

Hoe kan het toch dat je tijdens je puberteit zoveel puistjes in je gezicht hebt? En op de rest van je lichaam bijna nergens?

Hormonen

Tijdens de puberteit gaat je lichaam meer en andere hormonen maken. Hormonen zorgen ervoor dat je vrouwelijke (bijvoorbeeld borsten) of mannelijke (bijvoorbeeld een lage stem) kenmerken krijgt. Doordat er meer hormonen vrijkomen, verandert ook je huid. Er wordt meer vet gemaakt (talg). Om je huid soepel en gezond te houden, wordt er voortdurend wat vet gemaakt. Normaal gesproken raken de poriën (gaatjes om o.a. zweet en talg kwijt te raken) niet verstopt. Maar toch ontstaan tijdens je puberteit vaak pukkels in je gezicht. Hoe kan dat?

Vet

In combinatie met de dode huidcellen blokkeert dit vet de poriën. De porie raakt verstopt en gaat ontsteken: een puistje. Dit vettig maken van de huid gebeurt het meest in het gezicht en op de rug. Bijvoorbeeld het voorhoofd, de neus en kin zijn vaak het 'vetst'. Daar zitten dan ook vaak de meeste pukkels. Helemaal te voorkomen zijn deze pukkels dus niet. De huid goed schoonhouden werkt vaak wel, met desinfecterende zeep om ontsteking te voorkomen. Ook helpt vaak het scrubben van de huid; dan worden dode huidcellen verwijderd en kan dus minder snel een porie worden afgesloten! Anne de Pagter, arts Wilhelmina kinderziekenhuis

 

Rate this article

  • love 17% love
  • lol 17% lol
  • omg 17% omg
  • pff 50% pff
site-footer-logo