Waarom heb je een verstandskies?

Het menselijk lichaam

De naam van de verstandskies heeft niets te maken met de verre stand van de kies, maar met de latere leeftijd dat de kies samen met het “verstand” doorkomt. Vaak pas na je 18e verjaardag. Verstand komt tenslotte ook met de jaren! Ook in andere landen wordt deze kies met verstand geassocieerd. Zo wordt hij in Engeland “wisdom tooth” genoemd, in België “wijsheidstand” en in het duits “Weisheitszahn”.

In principe heeft een verstandskies dezelfde functie als alle andere kiezen in onze mond. Het vermalen van voeding waardoor dit beter verteerd kan worden.

In vergelijking met de oermensen van vroeger hebben wij nu een veel smallere kaak waardoor deze laatste kies vaak in de verdrukking komt en moeilijk te bereiken is met poetsen. Hierdoor heb je er vaker last van dan gemak en is het logisch dat je je afvraagt waarom we eigenlijk verstandskiezen hebben.. Bij sommige mensen komt de verstandkies zelfs al helemaal niet meer door dus wie weet bestaat de verstandskies over een paar honderd jaar wel helemaal niet meer.