Waarom groeien sommige kinderen sneller dan de andere kinderen?

Het menselijk lichaam

Is het je wel eens opgevallen dat de kinderen in jouw klas soms kleiner of groter zijn? Hoe komt dat eigenlijk?

Goed kunnen groeien
Om te kunnen groeien zijn voeding, hygiëne, slaappatronen, klimaat, een goede gezondheid en gelukkig-zijn erg belangrijk. Daarnaast spelen je genen een belangrijke rol. Deze genen, die je van je ouders hebt gekregen, vertellen je lichaam de maximale lichaamslengte die je kunt bereiken.

Lees ook: Waarom zeggen mensen als je hikt dat je groeit?

Groeispurt
De lengte tussen twee kinderen van dezelfde leeftijd kan veel verschillen. Groeien gebeurt namelijk niet ‘continu’, maar met horten en stoten, zogenaamde groeispurten. Dan groeit het lichaam heel snel in korte tijd. Bij babies vinden verschillende groeispurten plaats, maar ook bijvoorbeeld in de puberteit.

Verschil
Niet bij iedereen komt deze groeispurt op hetzelfde moment. Daardoor kan de lengte van verschillende kinderen ineens verschillen, terwijl het een jaar later weer gelijk is! De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen.

Groeihormonen
Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen. Hierdoor kan de afgifte van deze hormonen dus ook erg verschillen tussen twee kinderen. Tussen meisjes en jongens zit ook een groot verschil! Meisjes krijgen meestal iets eerder een groeispurt in de puberteit dan jongens. Uiteindelijk worden ze misschien wel even lang, maar bij jongens duurt het iets langer!

Meer interessante weetjes over kinderen

Waarom moeten alle kinderen een eigen paspoort hebben?

Waarom vinden grote mensen andere dingen lekker dan kinderen?