Kun je van lang tv kijken vierkante ogen krijgen?

Het menselijk lichaam
vierkante ogen

Er wordt wel eens gezegd dat je vierkante ogen krijgt van televisie kijken of computeren. Is dat echt zo?

Uitdrukking

'Pas op, anders krijg je vierkante ogen!' Je hebt dit vast wel eens te horen gekregen als je lang kijkt naar je laptop, tablet of smartphone. Vierkante ogen krijgen is een uitdrukking. Je krijgt niet écht vierkante ogen van het lange kijken naar een beeldscherm. Dit wordt gezegd, om aan te geven dat je eigenlijk te lang naar een scherm aan het staren bent.

Niet zo gezond

Toch is te veel televisie kijken en achter de computer zitten niet zo goed voor je ogen. Je kunt er namelijk wel vermoeide of geïrriteerde ogen van krijgen. Je zicht wordt alleen niet slechter. Wel kan het zijn dat je ook een slechte houding hebt als je lang achter een beeldscherm zit. Daardoor kun je hoofd-, schouder- of nekpijn krijgen.

Geen bril

Je kunt geen bril krijgen door het vele gamen of berichtjes sturen achter een beeldscherm. Als je computert of televisie kijkt is het wel verstandiger om niet te dichtbij gaan zitten. Ook het licht van beeldschermen is niet zo goed voor je. Als je vlak voordat je gaat slapen nog lang op je telefoon zit, dan kun je moeilijker in slaap vallen. Daarom wordt aangeraden om je ogen na iedere 20 minuten achter een scherm, 20 seconden naar iets anders (en verder weg) te laten kijken. Via die manier houdt je je ogen fit, en krijg je minder klachten!