Kun je bepalen of je een jongen of een meisje krijgt?

Het menselijk lichaam

Stel je voor, je krijgt er een zusje of een broertje bij. Hoe komt het nou dat een kindje een jongetje of een meisje wordt?

 

Chromosomen

Chromosomen bepalen of een baby een jongen of een meisje wordt. Er zijn twee soorten chromosomen: het X- en het Y-chromosoom. De eicel van een vrouw heeft één X-chromosoom, terwijl een zaadcel van de man uit een X-chromosoom (vrouwelijk) of uit een Y-chromosoom (mannelijk) bestaat. Wanneer er bevruchting plaatsvindt en de zaadcel bevat een X-chromosoom, dan wordt het kindje een meisje (XX). Een jongen ontstaat als de zaadcel een Y-chromosoom heeft (XY). De man bepaalt dus welk geslacht het kind krijgt.

 

 

Zelf bepalen

Het geslacht van een kind kan, min of meer, van tevoren worden bepaald. Daarvoor moet men naar het ziekenhuis. Daar kunnen ze de X- en Y-zaadcellen van de man gescheiden. De X- of Y-zaadcel wordt vervolgens bij de vrouw ingebracht. Deze methode is echter niet honderd procent betrouwbaar en ook nog eens erg duur. Er is ook een andere manier. Daarbij is het tijdstip waarop de vrouw ovuleert – een eisprong heeft - van groot belang. Als men een meisje wilt, kan men het beste twee tot drie dagen voor de ovulatie met elkaar vrijen. De kans op een jongen wordt vergroot, wanneer men op de dag van de ovulatie of vlak daarna met elkaar naar bed gaat. Mannelijke zaadcellen zijn namelijk sneller dan vrouwelijke en zullen de eicel dus eerder bereiken.