Hoeveel energie heb je nodig voor een hele dag?

Het menselijk lichaam
energie

Om de hele dag actief te kunnen zijn heeft ons lichaam energie nodig. Deze energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). Hoeveel energie je voor een hele dag nodig hebt, is bij iedereen anders. Het is afhankelijk van wat je hebt gegeten en hoeveel energie je al verbruikt hebt.

Benzine

Energie in je lichaam kan je vergelijken met benzine in een auto. Hoeveel benzine er voor een dag nodig is hangt af van hoeveel je getankt hebt en hoe hard en ver je gereden hebt. De energie die je nodig hebt verschilt per activiteit. Een uur fietsen kost bijvoorbeeld ruim 200 kcal, maar voor het oplossen van rekensommen op school heb je ongeveer 100 kcal nodig. Zelfs tijdens het slapen gebruik je energie, wel 50 kcal per uur.

Voeding

De energie die we nodig hebben komt uit onze voeding. De belangrijkste voedingsstoffen waar wij energie uithalen, zijn koolhydraten. Denk daarbij aan suikers en aan zetmeel. Zo levert één gram koolhydraten 4 kcal op. Vetten geven ons ook energie. Zo zit er 9 kcal in één gram vet.

Balans

Met een gezonde voeding zorg je ervoor dat er een balans is tussen wat je aan energie binnen krijgt en wat je aan energie verbruikt. Als je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt, wordt je dikker. Als je juist meer energie verbruikt dan dat je opneemt, dan val je af. Het is daarom belangrijk dat je een goede balans vindt in eten en bewegen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Hoe kunnen we energie besparen in ons eigen huis?

Hoe maak je energie uit poep?