Hoe werkt een rontgenfoto?
In 1895 ontdekte de natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen een nieuw soort straling. Hij ontdekte bij toeval dat hij met deze stralen de botten van een hand kon laten zien. Hij noemde de stralen “x-stralen”. Nu noemen we deze stralen röntgenstralen. Röntgenstralen zijn stralen die door alles heen gaan behalve door lood.
Net een foto
Bij het maken van een röntgenfoto gaat de röntgenstraling door het lichaam heen en komt daarna op een film. Net als bij een fotorolletje wordt de film zwart als er licht of straling op komt. Daar waar veel straling komt wordt de film zwarter dan daar waar minder straling op komt. De soort stof bepaalt hoe makkelijk de stralen erdoorheen kunnen gaan. Je huid bijvoorbeeld laat de stralen makkelijk door, terwijl je botten de stralen juist tegenhouden.
Wit, grijs, zwart
Door je botten komt dus minder straling op de film en wordt de film wit. Omdat er lucht zit in je longen gaat de straling daar heel makkelijk doorheen. Hier wordt de film zwart. Je buik houdt de straling beter tegen dan de lucht in de longen, maar slechter dan de botten. Je buik wordt daarom grijs op een röntgenfoto. Dus botten worden wit, longen worden zwart en de buik wordt grijs.