Hoe onstaat oorsmeer?

Hoe onstaat oorsmeer?
Wattenstaafjes

Oorsmeer wordt gemaakt door 1000 tot 2000 oorsmeerklieren. Deze klieren zitten in het buitenste 1/3 deel van je gehoorgang. Die gehoorgang is ongeveer 2,5 cm lang en eindigt bij het trommelvlies. In het oorsmeer zitten ook talg, haartjes en afgestoten huidschilfers uit je gehoorgang.

Lees ook: Hoe wordt een gehoorapparaat gemaakt?

Bescherming

Oorsmeer heeft een beschermende werking. Het beschermt de dunne huid van je gehoorgang, het stoot water af, het vangt stof/vuil/insecten weg en is nodig voor de afweer tegen bacteriƫn. Een gezond oor zorgt ervoor dat het oorsmeer vanzelf opgeruimd wordt. Het wordt afgeraden om je oren schoon te maken met een wattenstaafje. Hiermee duw je het oorsmeer namelijk alleen maar dieper je oor in. Het kan ook gebeuren dat je met het wattenstaafje per ongeluk je gehoorgang of je trommelvlies beschadigt. En door veel te peuteren in je oor worden de oorsmeerklieren gestimuleerd om nog meer oorsmeer te maken.

Lees ook: Hoe komt het dat je soms zo maar een piep in je oor hoort?

Uitspuiten

Soms ontstaat er een oorsmeerprop waardoor je minder goed kan horen. De huisarts kan dan de prop weghalen door je gehoorgang uit te spuiten met water. Het water dat in je oor gespoten wordt, komt dan samen met het oorsmeer weer naar buiten.

Rate this article

  • love 20% love
  • lol 27% lol
  • omg 20% omg
  • pff 33% pff
site-footer-logo