Hoe kunnen mensen ruiken ?

Het menselijk lichaam

Samen met voelen, zien, horen en proeven is ruiken een van de vijf klassieke zintuigen. Een zintuig helpt je om iets waar te nemen zoals geluid en smaak. Ruiken doen we met onze neus.

De belangrijkste functie van de neus is het verwarmen en het filteren van de lucht die we inademen voordat het bij de longen komt. Helemaal boven in je neusholte zit je reukzintuig. Dit is als het ware een klein sensortje die een geur, die met de ingeademde lucht meekomt, opvangt en analyseert. Via zenuwen wordt de geanalyseerde lucht omgezet in een signaal naar de hersenen die hierin de geur van bijvoorbeeld vers gebakken frietjes of juist de stank van poep herkennen.

Ruiken is erg belangrijk want het waarschuwt ons bijvoorbeeld wanneer het vlees aanbrand of wanneer er ergens gas lekt. Daarnaast werkt je reukzintuig samen met je smaakzintuig zodat je kan proeven. Wanneer je erg verkouden bent smaakt je eten helemaal nergens naar. Dit komt omdat je reukzintuig dan niet werkt en je dus alleen proeft met je smaakzintuig (en die kan alleen maar zuur, bitter, zoet of zout onderscheiden).