Hoe kun je flauwvallen?

Het menselijk lichaam
een bliksemschicht in de hersenen

Te weinig zuurstof

Flauwvallen komt omdat je hart heel even te weinig bloed naar je hersenen pompt. Je hersenen krijgen dan te weinig zuurstof waardoor je buiten bewustzijn raakt. Op dat moment worden je spieren niet meer aangestuurd en wordt je lichaam slap zodat je op de grond valt.

Blauwe plek

Hoewel het nog wel eens een blauwe plek oplevert is dit vallen eigenlijk heel gunstig en een veiligheidsmechanisme van je lichaam. Wanneer je langgerekt op de grond ligt is je hoofd op gelijke hoogte met je hart en hoeft je hart dus niet al het bloed eerst naar boven te pompen om je hersenen van voldoende bloed te voorzien.

Hoofd tussen je benen

Om dezelfde reden is het verstandig dat je met je hoofd tussen je benen gaat zitten als je aanvoelt dat je flauw gaat vallen. Er zijn verschillende redenen waarom je flauwvalt. De meest voorkomende reden is als reflex op een emotionele prikkel zoals het zien van bloed. Andere redenen zijn bijvoorbeeld te snel opstaan waardoor al het bloed naar je benen zakt en hartritme stoornissen.

Dokter

Flauwvallen is in principe niet ernstig en je houdt er niets aan over. Als het vaak voorkomt is het wel verstandig om bij de dokter te laten uitzoeken wat de reden is.