Hoe krijg je rimpels?

Het menselijk lichaam
rimpels

Verschillende lagen

Je huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De laag net onder het bovenste laagje is de lederhuid. In de lederhuid zit bindweefsel en elastine, dit zorgt ervoor dat je huid stevig en elastisch is. Als je ouder wordt, wordt er minder elastine gemaakt en verliest je huid veerkracht waardoor rimpels kunnen ontstaan.

Drie soorten rimpels

Bij mensen die veel in de zon liggen of roken wordt de elastine sneller afgebroken. Zij krijgen dus sneller rimpels. Eigenlijk bestaan er drie soorten rimpels. Fijne rimpels ontstaan door vermindering van elastine, maar verdwijnen als je zachtjes aan je huid trekt. Diepe rimpels zijn eigenlijk meer groeven of plooien. Fronsrimpels tenslotte ontstaan niet door het verslappen van de huid, maar doordat je bewust je huidspieren aanspant zoals bij een frons.

Gezond leven

Kinderen hebben gelukkig nog geen last van rimpels, want zij zijn nog jong. De meeste volwassen mensen zijn niet zo blij met hun eerste rimpeltje. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende behandelingen tegen rimpels, maar het belangrijkste is om gezond te leven en te beseffen dat rimpels gewoon bij het ouder worden horen!