Hoe komt het dat je van uien scheten moet laten?

Het menselijk lichaam

Uien eet je natuurlijk onbewust best veel, maar je laat er wel scheetjes van.. Hoe kan dat? Willem Wever zoekt uit het.

Wat is een scheet?

Een scheet of windje is gas dat via de anus, je poepgaatje, het lichaam verlaat. Het laten van een wind heeft een typisch geluid en meestal ook een vieze geur. Andere zoogdieren maar ook vissen, vogels en zelfs insecten kunnen winden laten.

Gas

Dat gas komt in ons lichaam, omdat wij het inslikken. Door bijvoorbeeld de bubbeltjes in de cola, maar we kunnen het ook zelf maken. In onze darmen zitten namelijk bacteriën en gisten die ons helpen voedsel af te breken, zodat wij er energie uit kunnen halen om dingen te doen. Door die afbraak van voedsel ontstaat er gas, net zoals in een fabriek. Het gas gaat door een soort van schoorsteen, het poepgaatje dus, naar buiten. Het gas verlaat het lichaam als er teveel gas in het lichaam is. Daarom kun je ook kramp in je buik krijgen als je een windje ophoudt: het gas kan niet weg.

Afbraak van voedsel
 
Sommige soorten van voedsel produceren bij die afbraak meer gas dan andere. Daarom maakt de ene mens een halve liter gas en tien windjes en de andere mens anderhalve liter en vijfentwintig windjes per dag. Dat ligt dus soms aan wat je eet.

Uien
 
Als men uien eet, wordt bij de vertering van die uien in de darmen meer gas gemaakt als bijproduct dan bij sommige andere groenten. Dat komt omdat er een bepaald stofje inzit, genaamd inuline, dat de chemische reactie heftiger maakt. En dan is er dus een grotere gasexplosie en dat moet eruit. Ook het eten van bijvoorbeeld kool heeft deze bijwerking. Er zijn dan weer andere soorten van voedsel die de chemische reactie verminderen zoals brood en aardappelen. Daar krijg je dus minder windjes van.

Bron: Dr. K.M.J. Thijssens, chirurg ZGT

Dit is ook leuk om te lezen:

Wat gebeurt er als je geen boeren of scheten kunt laten?

Waarom stinken winden zo?