Hoe komt het dat je hart soms op hol slaat?
Je hart is een spier. Een spier die steeds samentrekt, ontspant, samentrekt en ontspant. Hierdoor pompt je hart bloed rond in het lichaam.
Op hol
Een hart kán 'op hol' slaan; dat is een ernstige verstoring van de hartspier. Dit komt bijna nooit bij kinderen voor. De hartspier trekt dan zó snel samen dat het niet meer werkt; er gaat geen bloed meer in of uit.
Reset
Dan moet de hartspier zo snel mogelijk 'gereset' worden. Dit kan met een AED apparaat, die tegenwoordig op stations en in winkels hangen. Heb je er al eens 1 gezien?
Waarschuwingssysteem
Als je erg schrikt, komen er verschillende stofjes in je lichaam vrij. Hierdoor ben je klaar om weg te rennen. Dat was vooral vroeger belangrijk, wanneer de mens aangevallen werd door een mammoet bijvoorbeeld.
Ondanks dat er geen gevaarlijke dieren meer rondrennen hier, werkt dit 'waarschuwingssysteem' nog steeds: het stofje komt vrij, je gaat sneller ademen, je hart gaat sneller kloppen en je wordt heel oplettend.
Schrik
Dus als je van iets schrikt, bonst je hart in je keel! Je hart slaat dan niet 'op hol', maar gaat even sneller kloppen en dat is wat je voelt. Het gaat vanzelf weer over.