Hoe kom je aan nagelbijten en hoe kom er weer vanaf?

Het menselijk lichaam
nagels

Misschien doe je het zelf wel, maar je kent sowieso wel iemand die het doet: Nagelbijten. Waarom doen sommige mensen dit, en nog veel belangrijker, hoe kom je er weer vanaf? Willem Wever zoekt het uit.

Gewoonte

Nagelbijten is een gewoonte die veel kinderen aanleren als ze 3 of 4 jaar oud zijn. Er zijn verschillende verklaringen voor.

Verklaring 1

Kinderen stoppen rond die leeftijd vaak vingers in hun mond waardoor hun nagels zacht worden en makkelijk beschadigen. Als je nog niet zo handig bent met nagelschaar en veil is het makkelijker de nagels af te bijten, en dat doen veel kinderen dus ook.

Verklaring 2

Een andere verklaring is dat kinderen nagelbijten om spanning af te reageren en om het fijne gevoel van vingers in de mond.

Stoppen met nagelsbijten

Veel kinderen stoppen uit zichzelf met nagelbijten, maar niet allemaal. Nagelbijten is te behandelen met gedragstherapie. Als je weet wanneer je nagels bijt, bijvoorbeeld als je gestrest of juist verveeld bent, kan je op dat moment wat anders gaan doen. Als je maar lang genoeg niet nagelbijt stop je er vanzelf mee, je hebt het dan afgeleerd. Nagelbijten lijkt onschuldig maar dat is niet altijd. Je krijgt er niet alleen lelijke nagels van, soms kan het ook flink gaan ontsteken. Met een beetje pech beschadig je je vingers zo erg dat je het altijd blijft zien. Niet doen dus ;)

Dit is ook leuk om te lezen:

Hoe komen die witte vlekjes op je nagels?

Waarom gaat nagellak snel van je nagels af, maar niet als je het ergens op knoeit?

Waarom hebben we nagels?