Hoe kan je iemand opereren door een heel klein gaatje?

Het menselijk lichaam
Opereren

Mirjam en Jetske gaan naar een ziekenhuis waar Jaap Bonjer, professor in kijkoperaties, het antwoord geeft op de vraag van Mirjam. Ook mogen Jetske en Mirjam meekijken bij een kijkoperatie en zien ze hoe je een operatie oefent. Ze gaan naar een opleidings- en oefenruimte. Heb je een sterke maag? Lees dan snel verder!

Het ziekenhuis

Een kijkoperatie

Met een kijkoperatie hoef je de huid niet helemaal open te snijden. Een chirurg maakt een paar kleine sneetjes. Via de sneetjes worden instrumenten en een camera in de buik gebracht. Om zo aan de slag te gaan. Dit is een groot voordeel, want hierdoor verliest een patiënt veel minder bloed tijdens de operatie dan bij een iets oudere manier van opereren. Door de kleine gaatjes veroorzaak je kleine wondjes. Hierdoor heeft de patiënt minder pijn, kan hij of zij sneller uit bed komen en heeft de patiënt minder kans op infecties.

Trainingscentrum

Om een echte chirurg te worden, moet je veel oefenen. Dit kan je oefenen in het skills laboratorium van het Erasmus MC. Dit is een trainingscentrum voor chirurgen en voor mensen die in opleiding zijn voor chirurg. Hier worden de chirurgen getest op hun vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het pakken van een bloedvaatje, maar dan eerst als oefening het stappelen van kraaltjes. Dit kan met testapparatuur worden geoefend. Het blijft lastig om vanaf een scherm een operatie uit te voeren, omdat je via een beeldscherm niet goed de diepte kan bepalen.

Assisteren

Je kijkvaardigheid moet goed getraind worden en ook je handvaardigheid. Daarnaast moet je veel weten over het menselijk lichaam en oefen je ook op dieren. Voordat je zelf een operatie mag uitvoeren, assisteer je eerst bij het opereren. Dit doe je dan een stuk of tien keer en vervolgens ben je zelf aan de beurt om iemand te opereren. En dan moet je niet vies zijn van een beetje bloed.