Naar vraag & antwoord

Hoe kan het dat je botten weer aan elkaar groeien in gips? Het menselijk lichaam

Bekijk antwoord
Hoe kan het dat je botten weer aan elkaar groeien in gips?

Nienke Dekraker stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Als je een bot breekt moet je voor een tijdje met gips om lopen. Hoe kan het dat je botten dan eigenlijk weer aan elkaar groeien? Willem Wever zoekt het uit.

Fractuur

Een botbreuk wordt ook wel fractuur genoemd en kan zowel een barstje in het bot betekenen als een bot dat helemaal doorgebroken is.

Genezen

Wanneer je iets gebroken hebt, bijvoorbeeld je been, dan kan je lichaam dat zelf genezen. Je zou het kunnen vergelijken met een snee in je vinger. In het begin kan je de huid nog iets laten wijken, maar na een tijdje ontwikkelt zich een litteken en geneest de snee weer. Bij een bot gaat dat hetzelfde waarbij het litteken door een kalkachtig weefsel wordt gevormd, de zogenaamde callus vorming.

Functie van gips

Vaak wordt er gips gegeven omdat de losse botdelen niet mogen bewegen ten op zichte van elkaar zodat het bot in de juiste vorm geneest. Wanneer je de huid om een diepe snee in je vinger niet tegen elkaar houdt met bijvoorbeeld een pleister dan kan het ook moeilijk genezen en ontstaat er een lelijk litteken. Soms is gips niet voldoende en is een operatie nodig om 2 botdelen met pinnen aan elkaar te fixeren. Bij andere breuken heb je soms juist helemaal geen behandeling nodig, bij een gebroken teen bijvoorbeeld zijn stevige schoenen vaak voldoende om de botjes op hun plaats te houden.

Weet jij ook...

Nienke Dekraker stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!