Hoe kan het dat de snee in mijn hand weer heel wordt?

Hoe kan het dat de snee in mijn hand weer heel wordt?
een pleister

Wanneer je je hebt gesneden en een pijnlijke snijwond hebt, herstelt je lichaam het zelf weer! Hoe kan dat?

Bacteriën

Normaal beschermt onze huid ons tegen allerlei bacteriën, waarvan we ziek worden. Bacteriën zijn namelijk overal en kunnen bij een wond gemakkelijk ‘binnenkomen’. Gelukkig stroomt er bloed uit de wond, wat de bacteriën zoveel mogelijk tegenhoudt. Langzaam zal het bloed in de wond stollen. Dat betekent dat het bloed hard wordt en dat er een beschermend laagje over de wond komt.

Jodium

Voordat het zover is, moeten we ervoor zorgen dat de bacteriën geen kans krijgen. Dat doe je door de wond te ontsmetten met jodium. Niet in de wond, maar er rondom heen. Bacteriën kunnen daar niet tegen en blijven weg. Daarna moet je de wond afdekken met een steriel gaasje. Zo is de wond helemaal beschermd.

Infectie

Als je snel handelt, heb je de minste kans op infectie. Ondertussen gaat in de wond de genezing direct van start. Uit het bloed komen witte bloedlichaampjes, die zorgen voor het opruimen van dood weefsel, bacteriën en andere troep. Nu groeien de bloedvaatjes in de wondranden langzaam het bloedstolsel in. Hierdoor kunnen cellen worden aangevoerd die bindweefsel maken, om de wond te herstellen.

Littekenweefsel

Langzaam wordt het bloedstolsel helemaal vervangen door littekenweefsel. Dan trekken de wondranden weer naar elkaar toe en valt de ‘korst’ eraf. Kort na de genezing is het litteken vaak nog rood en een beetje dik. Dit komt doordat er nog veel vaatjes en cellen in het gebied zijn. Langzaam neemt dit weer af en vaak zie je bijna niets meer van het litteken. Bij een grotere of viezere wond (met veel bacteriën) duurt het herstel vaak langer en blijft er meer littekenweefsel zichtbaar!

Meehelpen

Zelf kun je vaak ook meehelpen aan een snelle genezing. Natuurlijk door de wond goed schoon te maken en door de wond met rust te laten (dus niet aan de korst te krabben!). Dan stolt het bloed sneller en kunnen de witte bloedlichaampjes aan het werk!

Challenges