Als je vel van je vinger is geweest heb je dan gewoon weer je oude vingerafdruk?

Het menselijk lichaam

Als je goed naar de kussentjes op je vingers kijkt, zie je daar allemaal kleine lijnen lopen. Deze lijnen noemen ze met een moeilijk woord ook wel ‘papillairlijnen’. Niemand ter wereld heeft precies hetzelfde lijnenpatroon als jij. Sterker nog, als je al je vingers met elkaar vergelijkt, zie je ook dat elke vinger verschillend is. Vingerafdrukken zijn dus uniek!

Hoewel alle vingers in de wereld anders zijn, blijven de papillairlijnen in principe per vinger wel altijd hetzelfde. Dat komt doordat de papillairlijnen groeien vanuit je onderhuid. Je onderhuid ligt onder je opperhuid en lederhuid en ligt dus best diep in je vinger. Bij een oppervlakkige verwonding door bijvoorbeeld een snee of een schaafwond, raakt de onderhuid niet beschadigd. Als je huid dan weer geneest, komen de papillairlijnen in precies hetzelfde patroon terug als voor de verwonding. Je vingerafdruk is dan dus weer gewoon net als eerst!

Pas als je heel ernstige wonden op je vingers hebt, kan de onderhuid ook beschadigd zijn. In dat geval ontstaat er meestal een litteken op je vingers en is je vingerafdruk wél anders dan daarvoor.