Waar kom je uit als je een gat dwars door de aarde boort?

De aarde
Willem Wever

Wie een gat door de aarde wil graven, is wel even bezig. De aarde is namelijk 12.800 kilometer dik! Maar áls het je zou lukken, waar zou je dan uitkomen?

De zee in

Als je in Nederland begint met graven, kom je aan de andere kant van de wereld in de zee uit. Maar als je in Spanje begint, kom je wel in een ander land uit: Nieuw-Zeeland!

Super snel

Als je in die tunnel springt, maak je een duizelingwekkend snelle reis! Door de zwaartekracht midden in de aarde ga je razendsnel: maar liefst 35.000 kilometer per uur op zijn snelst!

Een donker gat

Zwaartekracht

Je gaat het snelst in het midden, daar is de zwaartekracht het sterkst. Hoe verder je van het midden bent, hoe minder snel je gaat. Na 38 minuten en 11 seconden zou je dan aan de andere kant van de wereld zijn! Je moet dan wel snel de rand van het gat pakken, anders word je door de zwaartekracht weer het gat in gezogen.

Heet!

Je moet ook goed tegen hitte kunnen om door de aarde te gaan. Eerst ga je door de aardkorst en daarna kom je in de aardmantel. Daar kan het wel 4000 graden worden!

Oei…

Vervolgens ga je door de buitenkern, met daarin vloeibaar ijzer. En tot slot ga je door de binnenkern, waar de druk bijna 4 miljoen keer zo hoog is als op aarde.

Toch maar met het vliegtuig?

Een reis door het midden van de aarde is dus een pittig tochtje! Dan is het vliegtuig nemen naar de andere kant van de wereld toch een stukje makkelijker.