6 tips om water te besparen

De aarde
Handen wassen onder kraan

In het voorjaar en in de zomer valt er weinig regen in Nederland. Hierdoor wordt de grond in erg droog en kunnen we een watertekort krijgen. Dat betekent dat er te weinig water is. Veel dieren en planten worden bedreigd door deze droogte en er kunnen bosbranden ontstaan.

Zo kun je water besparen

Het is daarom erg belangrijk om zelf zuinig met drinkwater om te gaan. Willem Wever geeft je 6 tips om water te besparen.

 

1. Douche minder lang

Een simpele tip, maar wel een belangrijke. Als je bij jullie thuis allemaal een minuut korter douchen per dag, kun je ongeveer 6.000 liter water besparen per jaar! En neem ook een douche in plaats van een bad. In een bad gebruik je dubbel zoveel water.

2. Trek de wc zuinig door

Op de meeste toiletten heb je twee knoppen om door te trekken. Een kleine knop om na het plassen door te trekken en de grote knop gebruiken mensen vaak voor na het poepen. De kleine knop gebruikt veel minder water dan de grote. Probeer de kleine knop dus eigenlijk iedere keer te gebruiken. Dus ook als je gepoept hebt. ;-)

Regenton

3. Neem een regenton in de tuin

Hebben de plantjes in de tuin wat water nodig? Dan is het beter om geen drinkwater te gebruiken. Zet een regenton in de tuin, zodat je regenwater kunt opvangen. Dat water kun je dan gebruiken om te sproeien! Heb je een zwembad in de tuin? Laat dat water dan niet zomaar weglopen, maar gebruik dat ook voor de plantjes.

4. Vang koud water op

Als je warm water nodig hebt, moet de kraan vaak nog even opwarmen. Vang dan het koude water dat je eerst voelt op in een bakje of een teiltje. Dit water kun je later gebruiken om bijvoorbeeld groenten in te wassen of te koken of om thee mee te zetten!

Waterkraan met druppel

5. Laat de kraan niet lopen

Probeer er op te letten dat er geen water uit de kraan loopt als het niet nodig is. Bijvoorbeeld als je je tandenpoetst. Dat kan zeker met de kraan dicht. Of als je je handen inzeept voor je ze gaat wassen. En zorg natuurlijk dat de kraan goed dichtdraait. Een druppelende kraan is zonde van het water!

6. Gebruk ijsklontjes voor de planten

Heb je ijsklontjes in je drankje, maar gaan ze niet helemaal op? Leg de overgebleven klontjes dan in de plantenbak. Dan krijgen de plantjes water en hoef je geen drinkwater te gebruiken.