Hoe wordt de kracht van een aardbeving gemeten?

De aarde
Hoe wordt de kracht van een aardbeving gemeten?

In Nederland hoef je je gelukkig geen zorgen te maken over aardbevingen, maar op andere plekken in de wereld komen ze wel geregeld voor. Hoe ontstaat zo trilling van de aarde en hoe wordt gemeten hoe krachtig de beving is? Expert Diederik Jekel laat het zien in dit filmpje!

Hoe ontstaat een aardbeving?

De aarde bestaat uit allemaal losse platen. Continentale platen worden ze ook wel genoemd. Die platen zitten niet vast, maar bewegen heel erg langzaam langs elkaar heen. De beweging van de platen gaat niet soepel. De beweging is erg schokkerig en gaat samen met een hele hoop kracht!

Seismometers

Seismologen proberen in de gaten te houden waar de grond gaat trillen. Dat doen ze met behulp van seismometers. Dit kun je vergelijken met een potlood dat stil wordt gehouden op een vel papier. Het papier wordt er langzaam onder weg getrokken en het potlood trekt een streep. Stel er komt nu een schok in de beweging van het papier, dan schiet het potlood uit. Bij een seismometer is zo’n uitgeschoten lijn een aardbeving.

Schaal van richter

Elke piek die in zo’n schema wordt opgenomen krijgt een cijfertje. Die cijfers komen van de schaal van richter. Hoe lager het nummer, hoe lichter de aardbeving.