Hoe komt het dat golven altijd naar je toe komen?

De aarde

Als je op het strand staat komen de golven altijd op je af, ze gaan nooit weg van je. Ook niet als je hele harde wind in de rug hebt. Hoe kan dit eigenlijk? Willem Wever is benieuwd en zoekt het uit!

Hoe ontstaan golven?

Golven ontstaan op zee door bijvoorbeeld wind, maar ook door eb en vloed. Golven komen aan de kust altijd naar je toe, omdat ze daar stukslaan op de kust en niet verder kunnen. Maar iets verder van de kust af gaan de golven weer alle kanten op.

Lees ook: Hoe ontstaan golven in zee? 

Hoe ontstaat eb en vloed?

Eb en vloed komt doordat de maan door middel van zwaartekracht aan het water trekt. De maan draait om de aarde heen dus de aantrekkingskracht op het water is niet overal hetzelfde.

Door de wind ontstaat stroming

Ook de wind is niet altijd even sterk. Er ontstaat ook stroming. De golven gaan eigenlijk alle kanten op. Deze worden groter door bijvoorbeeld storm. Harde wind stuwt de golven hoger en hoger. 

Stel je voor…

Stel de zee voor als een enorme bak met water. Door de beweging van de golven komen ze een keer aan de rand van de bak. Aan de kust dus. Bij ons is dat het strand. Daar slaan de golven het strand op. Maar het water stroomt ook weer terug. Dat gebeurt niet meer in zo'n grote golf omdat heel veel energie nu uit de golf weg is. Als het heel lang windstil is of er staat wind naar de zee toe dan zijn de golven op het strand heel klein. 

Bron: Gjalt deNatuurnatuurlijk.nl

 

Dit is ook leuk om te lezen: