Wat maakt de verschillende vormen in bliksem?

De aarde
bliksem

Bliksem is een elektrische ontlading tussen een elektrisch geladen wolk en de aarde, of tussen twee elektrisch geladen wolken. De meeste ontladingen zijn die tussen twee wolken.

Een bliksemstraal is met een doorsnede van ongeveer 2,5 cm zo’n beetje even groot als een 2 euro munt. Een verticale bliksemstraal is ongeveer 5 tot 6 km lang en een horizontale bliksemstraal kan wel 8 tot 16 km lang worden.

Wat gebeurt er tijdens een bliksem?
De elektrisch geladen deeltjes in een wolk trekken elkaar aan. De deeltjes willen naar elkaar toe om zich te ontladen. Na een ontlading zijn ze dan niet meer negatief of positief geladen, maar neutraal. Die ontlading gebeurt via een enorme vonk: de bliksem.  De meeste ontladingen gebeuren in de wolken zelf of tussen een aantal wolken. Het lijkt alsof de bliksem vanuit de lucht naar de aarde loopt, maar dat is niet zo. Het zichtbare deel van de bliksem breidt zich van beneden naar boven uit. Het bliksemkanaal krijgt contact met de tegengestelde lading dichtbij de aarde en de kortsluiting begint dus hier beneden. Wij kunnen dit niet met het blote oog zien, want de reis van de bliksem tussen aarde en wolk is slechts een fractie van een seconde. Het gaat dus ‘bliksemsnel’.

Gevorkte bliksem
Een gevorkte bliksem ziet eruit als een soort vork. Deze bliksem is ook de meest voorkomende bliksem. Hij kan voorkomen tussen wolken, van de wolk naar de grond of van de wolk naar de lucht. Je kan ook zeggen dat hij op een slang lijkt met een aantal vertakkingen.

Bandbliksem
Op een band of lint lijkende bliksem. Het verschijnsel wordt veroorzaakt doordat het kanaal waardoor de ontlading plaatsvindt, zich waarschijnlijk onder invloed van de wind horizontaal verplaatst. De deelontladingen gaan alle door hetzelfde kanaal. Duurt het lang genoeg voordat de gehele ontlading is voltooid, dan kan op een foto zo´n bliksem als een lint of band te zien zijn. Er is een groot aantal ontladingen nodig om een bandbliksem te laten ontstaan. Er is ooit een bandbliksem gezien die 20 seconden duurde.

Bron: http://wetenschap.infonu.nl