Naar vraag & antwoord

Slaat bliksem altijd ERGENS in? De aarde

Bekijk antwoord
Slaat bliksem altijd ERGENS in?
Slaat bliksem altijd ERGENS in?

Odney Grevers stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Eerst iets over bliksem: bliksem ontstaat doordat er in een stapelwolk elektrisch geladen deeltjes zijn. De elektrisch geladen deeltjes trekken elkaar aan. De deeltjes willen naar elkaar toe om zich te ontladen. Na een ontlading zijn ze niet meer positief of negatief, maar neutraal. Die ontlading gebeurd via een enorme vonk, de bliksem!

Die ontlading kan plaatsvinden tussen de wolken zelf, dan zien we er bijna niets van. Maar is er een ontlading tussen een wolk en de aarde, dan hebben we te maken met een blikseminslag. De elektriciteit in een wolk zoekt vaak de kortste weg. Daarom is de inslag dan ook vaak op een hoog punt. Bijvoorbeeld een kerktoren. Maar ook veel inslagen zijn gewoon in de grond.

Niet alle bliksems halen de aarde. De bliksemstraal krijgt vaak contact met de tegengestelde lading dichtbij de aarde. De bliksem haalt dan de aarde niet. Maar omdat dit zo snel gaat is dat voor mensen niet goed te staan. Een bliksemschicht slaat dus niet altijd ergens in, omdat niet alle bliksem de aarde daadwerkelijk raakt.

Odney Grevers stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges