Naar vraag & antwoord

Waarom is er alleen bliksem als het regent? De aarde

Bekijk antwoord
Waarom is er alleen bliksem als het regent?

Mia DeBruijn stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Stapelwolken
Onweer ontstaat alleen uit een stapelwolk. In deze wolk stroomt lucht heel snel op en neer, waardoor het snel warm en weer koud wordt. Hierdoor ontstaan druppels of zelfs hagelstenen.

Elektrisch geladen
Doordat de lucht zo snel beweegt worden de druppels of hagelstenen elektrisch geladen. Dit betekent dat ze als het ware een plus (positief geladen) of een min (negatief geladen) krijgen, net als in een batterij. De plusjes zweven boven in de wolk, de minnetjes onderin en dan gaat het mis. De plussen en minnetjes willen ontladen. Ze willen geen plus of min zijn, maar allemaal hetzelfde.

Lees ook: Wat maakt de verschillende vormen in bliksem?

Ontlading
De ontlading gebeurt met een enorme vonk, de bliksem. De bliksem kan wel 30.000 graden Celsius heet worden, vijf keer zo heet als de zon! De donder die je hoort, komt omdat de lucht als het ware explodeert door de hitte van de bliksem. Als je verder van het onweer bent, zie je de bliksem eerst en hoor je dan pas de donder. Dit komt omdat licht wel een miljoen keer sneller gaat dan geluid.

Wist je dat er op elk moment van de dag wel 1800 onweersbuien zijn? Gelukkig hebben we in Nederland maar 10 tot 20 dagen met onweer per jaar!

Weet jij ook..

Er verschillende soorten vormen bliksem zijn?

Donderdag vernoemd is naar de god van het onweer? 

Mia DeBruijn stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!