Hoe diep is de atlantische oceaan?

De aarde
Een foto onder water van het wateroppervlak

De Atlantische Oceaan is de een-na-grootste oceaan ter wereld. Hij neemt ongeveer een vijfde deel van de aarde in beslag. Aan de ene kant liggen de werelddelen Europa en Afrika, aan de andere kant Amerika. Hoe diep is deze enorme oceaan?

De aarde onder water

Om er achter te komen hoe de bodem van de oceaan eruit ziet, gebruiken onderzoekers speciale echo-apparatuur. En wat bleek? De oceaanbodem lijkt eigenlijk wel wat op het aardoppervlak, want er zijn ook bergruggen, ravijnen en vulkanen.

Alleen zijn de hoogteverschillen onder water nog groter dan op het land. De Mount Everest zou op sommige plaatsen namelijk helemaal onder water kunnen verdwijnen! Gemiddeld is de oceaan tussen de 3700 en 5500 meter diep, maar de diepste geul is bijna 8500 meter diep. Dat is dus meer dan acht kilometer. Je zult het maar moeten lopen!

Schuimende zee

Groeiende oceaan

Wist je trouwens dat de afstand tussen Europa en Amerika steeds groter wordt? Op de bodem van de Atlantische Oceaan loopt de Mid-Atlantische Rug. Dat is de grootste bergketen ter wereld die is ontstaan door opstuwend magma. Deze rug groeit nog steeds, waardoor de oceaan langzaam breder wordt en Amerika en Europa dus steeds verder uit elkaar komen te liggen.