Hoe diep is de Noordzee?

Hoe diep is de Noordzee?
De Noordzee

Diepe zeeën zitten vol met rare vissen die wij misschien nog nooit hebben gezien. Maar hoe diep is de Noordzee eigenlijk?

Dieper dan diep

De Noordzee is niet overal even diep. Tussen Nederland en Engeland is de Noordzee niet zo diep: zo’n dertig meter. Maar naar het noorden toe, wordt de Noordzee steeds dieper. Tussen Schotland en Noorwegen is de Noordzee tot meer dan 500 meter diep! De gemiddelde diepte komt uit op 95 meter. Het diepste punt van de Noordzee is gemeten in een geul voor de kust van Noorwegen: daar is de zee meer dan 700 meter diep.

De bodem

De Noordzeebodem is geen keurige zandvlakte. Het bestaat uit allerlei zandduinen, grote zandbanken van soms wel meer dan tien meter hoog en diepe geulen. Het meest ondiepe punt van de Noordzee (waterdiepte van negentien meter) ligt op de Bruine Bank. Dit is een zandbank op zo’n honderd kilometer van de kust ter hoogte van IJmuiden.

Een zeemeeuw op het strand

Droog en koud

Er is een tijd geweest dat de Noordzee helemaal niet bestond! Dat was tijdens de laatste ijstijd, zo'n 100.000 tot 10.000 jaar geleden. De zeespiegel lag wereldwijd wel honderd meter lager, omdat veel water in de vorm van landijs was opgeslagen.

Tussen Engeland en Nederland lag een uitgestrekt en koud steppegebied, waar wolharige mammoeten, steppewisenten, reuzenherten, grottenberen en andere dieren leefden. Van deze uitgestorven dieren worden regelmatig botten, tanden en kiezen opgevist. Het was wel grappig geweest als we vanaf Nederland gewoon konden wandelen naar Engeland!

Rate this article

  • love 21% love
  • lol 23% lol
  • omg 27% omg
  • pff 29% pff
site-footer-logo