Waar zijn de halve cirkels voor een voetbaldoel voor?

Sport
een voetbalveld van bovenaf gezien

Een voetbalveld zit vol met witte lijnen, maar wat is de betekenis van de halve cirkels voor het voetbaldoel? Willem Wever weet het antwoord!

Halve cirkels

Op de kop van het strafschopgebied bevindt zich nog een cirkeldeel dat zich op 9,15m van de penaltystip bevindt. Deze heeft als functie om de overige spelers op de voorgeschreven afstand van 9,15 meter te houden tot de strafschop is genomen.Het voetbalveld is tussen de 90 en 120 meter bij 45 tot 90 meter. Voor het internationale voetbal is het veld maximaal 110 bij 75 meter en minimaal 100 bij 64 meter.

Een kleine bruine hond bijt in een voetbal

Andere lijnen

De betekenis van de verschillende lijnen op het voetbalveld is als volgt: Er zijn buitenlijnen die de grens van het veld aangeven. De lijnen horen bij het speelveld. Dan is er een middenlijn, die het veld in twee gedeelten opdeelt. De middenlijn is belangrijk voor het bepalen van 'buitenspel' voor de aanvallende partij. Er is de middencirkel met een straal van 9,15m.

Aftrap en strafschop

Bij een aftrap mogen zich slechts twee spelers binnen dit gebied bevinden, namelijk de spelers die de aftrap nemen. Dan is er nog een 16 meterlijn, oftewel het strafschopgebied. Binnen deze lijnen mag de keeper de bal met de hand aanraken.

Het doelgebied

In het doelgebied (op 5 meter van de achterlijn, bij de positie van het doel) mag de keeper niet worden aangevallen. Op de hoekpunten van het gebied mag via een achterbal de bal weer in het spel worden gebracht. Op 11 meter van het midden van het doel is de penaltystip. Vanaf die stip worden de penalties genomen.

De penaltystip

Op de kop van het strafschopgebied bevindt zich nog een cirkeldeel dat zich op 9,15m van de penaltystip bevindt. Deze heeft als functie om de overige spelers op de voorgeschreven afstand van 9,15 meter te houden tot de strafschop is genomen. Bij elke vrij te nemen bal moet de verdedigende partij 9 meter en 15 centimeter afstand houden.

Corner

Bij de cornervlag bevindt zich een kwartcirkel. Bij een hoekschop moet de bal binnen dit gebied liggen.