Wat is airsoft?

Sport
Man in cameo kleding ligt op een grasheuvel

Airsoft is een sport die bestaat uit drie verschillende onderdelen. International Airsoft Parcour Shooting (IAPS), kaartschieten en re-enactment. Het spel wordt gespeeld met airsoft-apparaten. Dit zijn apparaten die er aan de buitenkant uitzien als vuurwapens, maar ze schieten kleine balletjes van 6 mm. In Nederland moet je minimaal 18 jaar oud zijn om te kunnen spelen.

IAPS

Bij IAPS is het de bedoeling zo snel mogelijk zoveel mogelijk punten te scoren. Hierbij schieten spelers op speciaal ontwikkelde doelen. Spelers moeten bepaalde routes volgen, die worden opgezet in stages. Iedere stage is weer anders. Alle stages samen vormen samen de wedstrijd.

Lees ook: Wat is Capoeira?

Kaartschieten

Bij dit onderdeel draait het om precisie. Anders dan bij IAPS wordt er geschoten vanuit een vast punt. De spelers moeten mikken op doelen die op verschillende afstanden staan. Bij wedstrijden worden er meerdere rondes gespeeld.  

Lees ook: Hoe komt een kogel zo snel uit een pistool?

Re-enactment

In dit onderdeel wordt er gespeeld met twee groepen. Punten worden gescoord door het uitvoeren van opdrachten met je team. Vaak gaat onderdeel gepaard met een fictieve verhaallijn.

Lees ook: Hoe maakt de politie een compositietekening? 

Legaal

Airsoft is een sport die je niet zomaar kan spelen. Omdat het wordt gespeeld met wapens die net echt lijken, moet je je aan een aantal regels en wetten houden. Zo moet je minimaal achttien jaar oud zijn en een verklaring omrent gedrag aanvragen. Daarnaast moet je ook verplicht lid zijn van een officiële airsoft vereniging.