Wat is buitenspel bij voetbal?

Sport
Voetbal oranje

Misschien voetbal je zelf, of kijk je naar wedstrijden nu het EK bezig is. Soms telt een doelpunt niet omdat een voetballer buitenspel staat. Maar wat betekent buitenspel nu eigenlijk?

Wat is de buitenspelregel?

De buitenspelregel helpt het voetbal eerlijk te houden. Het zorgt ervoor dat spelers niet de hele tijd vlakbij het doel van de tegenstander blijven hangen. Maar hoe werkt het nou precies?

Wanneer sta je buitenspel?

Je staat buitenspel als:

  1. Je dichter bij het doel van de tegenstander staat dan de bal en de op één na laatste tegenstander (meestal de laatste verdediger, want de keeper telt ook mee) op het moment dat de bal naar je wordt gespeeld.
  2. Je actief betrokken bent bij het spel, bijvoorbeeld door de bal te willen ontvangen of door een tegenstander in de weg te lopen.

Uitzonderingen

Je staat niet buitenspel als je:

  • Op je eigen helft van het veld bent.
  • De bal ontvangt van een doeltrap, inworp of hoekschop.

Hoe ziet de scheidsrechter dit?

De scheidsrechter krijgt hulp van hulp-scheidsrechters, die langs de zijlijn lopen. Zij letten goed op of iemand buitenspel staat. Als dat zo is, steken ze hun vlag omhoog. Soms wordt er ook een camera gebruikt om te controleren of er echt buitenspel was. Dat heet de VAR (Video Assistant Referee).

Voorbeeld

Stel je voor: je bent een aanvaller en je vriend in je team gaat de bal naar je schieten. Als je op dat moment dichter bij het doel staat dan de laatste verdediger, ben je buitenspel. Maar als je naast of achter de verdediger staat, is er niks aan de hand!

Waarom is de buitenspelregel belangrijk?

De buitenspelregel zorgt ervoor dat voetbal eerlijk en spannend blijft. Zonder deze regel zouden aanvallers de hele tijd vlakbij het doel kunnen blijven wachten, wat het spel minder leuk zou maken.

Nu weet je wat buitenspel is! De volgende keer dat de scheidsrechter fluit en de vlag omhoog gaat, kun je aan je vrienden uitleggen wat er aan de hand is. Veel plezier met voetballen en kijken!