Hoe is freerunnen ontstaan?

Hoe is freerunnen ontstaan?
zo is freerunnen ontstaan

Freerunnen, of freerunning, is een sport waarbij je rent, springt, klimt, hangt en veel coole tricks doet. Zo snel en sierlijk mogelijk van A naar B komen, dat is freerunnen. Dat kan dus ook over daken en muren. Een freerunner bepaalt zelf de weg door de stad of de natuur. Maar hoe is freerunnen eigenlijk ontstaan?

Freerunnen begon in Parijs

Tussen 1980 en 1990 was er een groep jongeren die in een wijk in Parijs woonde en graag meer wilde sporten en bewegen. Ze woonden in de stad en veel ruimte om te rennen was er niet. Daarom zochten ze andere manieren om zich snel te verplaatsen. Ze gingen de obstakels die ze tegenkwamen op hun sportieve routes gebruiken om nog sneller van punt A naar punt B te komen. De groep jongeren kregen de naam ‘les traceurs’ en de sport kreeg de naam parkour.

 

Het verschil tussen parkour en freerunnen

Bij parkour worden niet zoveel coole tricks gedaan, zoals bij het freerunnen dat we nu kennen. De renners wilden vooral heel snel zijn bij het overwinnen van de obstakels. Bij freerunnen gaat het niet alleen om snelheid, maar gaat het ook om zo mooi en sierlijk mogelijk naar het andere punt te komen. Door veel coole tricks te doen, zoals salto’s en backflips!

Freerunnen in Nederland

De jongeren gingen die sierlijke bewegingen en tricks steeds meer gebruiken tijdens het rennen. Zo ontstond de sport freerunnen en deze sport is nu op meer plekken in de wereld populair. Op YouTube en in films zijn veel freerunners te zien en veel mensen willen die tricks nadoen. Ook in Nederland zijn er veel freerunners en jij kunt ook lessen volgen!

Freerunner

Rate this article

  • love 40% love
  • lol 7% lol
  • omg 40% omg
  • pff 13% pff
site-footer-logo